wat te doen tegen engerlingen in gazon

wat te doen tegen engerlingen in gazon

Inhoudsopgave artikel

In dit artikel ontdek je effectieve methoden om engerlingen in je gazon te bestrijden en te voorkomen. We bespreken verschillende bestrijdingsmiddelen en geven tips om schade door engerlingen te herkennen. Ook kijken we naar de levenscyclus van engerlingen en hoe je ze kunt bestrijden met behulp van nematoden.

Engerlingen kunnen een ware plaag vormen voor je gazon. Ze zijn de larven van kevers zoals de meikever en junikever en voeden zich met de wortels van het gras. Dit kan leiden tot kale plekken en verzwakt gras. Gelukkig zijn er manieren om engerlingen te bestrijden en verdere schade te voorkomen.

Blijf bij ons voor alle informatie die je nodig hebt om je gazon gezond en vrij van engerlingen te houden!

Wat zijn engerlingen en hoe herken je ze?

In deze sectie gaan we dieper in op wat engerlingen zijn en hoe je ze kunt herkennen. Engerlingen zijn de larven van kevers, zoals de meikever en de junikever. Ze leven in de grond en voeden zich met de wortels van gras en andere planten. Door hun vraatzucht kunnen ze ernstige schade aanrichten aan je gazon.

Engerlingen hebben een karakteristiek uiterlijk dat hen onderscheidt van andere bodeminsecten. Ze zijn crèmekleurig tot wit en hebben een gekromd lichaam met een duidelijk zichtbare kop en poten. De grootte van engerlingen varieert, afhankelijk van de soort kever waar ze uit voortkomen.

Het herkennen van engerlingen in je gazon kan soms lastig zijn, omdat ze zich voornamelijk onder de grond bevinden. Er zijn echter een paar tekenen die kunnen wijzen op een engerlingenplaag:

 1. Bruine of gele plekken in het gras: Deze plekken kunnen duiden op beschadigde wortels veroorzaakt door de engerlingen.
 2. Losse grasmat: Als het gras makkelijk loskomt wanneer je eraan trekt, kan dit een indicatie zijn van engerlingen die aan de wortels hebben geknaagd.
 3. Vogels en mollen: Vogels en mollen zijn dol op engerlingen en kunnen aanwijzingen zijn dat er een engerlingenplaag in je gazon is.

Het is belangrijk om tijdig engerlingen te herkennen en maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen. Door regelmatig je gazon te inspecteren en op te letten op de bovengenoemde tekenen, kun je engerlingen vroegtijdig opsporen en bestrijden.

Schade door engerlingen in je gazon

Engerlingen kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan je mooie grasveld. Ze zorgen voor kale plekken en verzwakt gras, waardoor je gazon er niet alleen onverzorgd uitziet, maar ook minder veerkrachtig is tegen droogte en ziektes. Het is belangrijk om de tekenen van engerlingen schade op tijd te herkennen, zodat je snel kunt ingrijpen.

Engerlingen zijn de larven van verschillende keversoorten, zoals de meikever en de junikever. Ze voeden zich met de wortels van gras, waardoor deze afsterven en het gras zijn gezonde uitstraling verliest. Dit resulteert in gele en kale plekken in je gazon, die op den duur kunnen samenvloeien en zelfs hele delen van je grasveld kunnen verwoesten.

engerlingen schade

Kenmerken van engerlingen schade

 • Gele en kale plekken in je gazon
 • Dunner wordend gras
 • Gras dat niet goed groeit of snel afsterft
 • Losse graszoden die makkelijk loskomen
 • Opkrullende grasmat

Als je een van deze tekenen opmerkt in je gazon, is de kans groot dat je last hebt van engerlingen. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

“De schade veroorzaakt door engerlingen kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid en uitstraling van je gazon. Het is belangrijk om de juiste bestrijdingsmaatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen.”

Om je grasveld te beschermen tegen engerlingen schade, is het essentieel om de engerlingen te bestrijden en preventieve maatregelen te nemen. In de volgende secties zullen we verschillende methoden bespreken om engerlingen effectief te bestrijden en hoe je kunt voorkomen dat ze je gazon aantasten.

Methoden om engerlingen te bestrijden

Engerlingen kunnen een vervelend probleem zijn in je gazon, maar gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden om ze te bestrijden. In deze sectie delen we zowel natuurlijke als chemische bestrijdingsmiddelen, zodat je de beste aanpak kunt kiezen voor jouw situatie.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Als je liever geen chemische middelen wilt gebruiken, zijn er natuurlijke methoden beschikbaar om engerlingen te bestrijden.

 • Roeken en kraaien: Deze vogels kunnen een waardevolle bondgenoot zijn in het bestrijden van engerlingen. Ze hebben namelijk een voorliefde voor deze larven. Het plaatsen van vogelverschrikkers of het stimuleren van vogels om in je tuin te blijven, kan helpen bij het verminderen van de engerlingenpopulatie.
 • Grondkevers: Grondkevers, zoals de loopkever, staan bekend als natuurlijke vijanden van engerlingen. Door deze nuttige insecten aan te trekken, kun je de engerlingenplaag op een natuurlijke manier onder controle houden. Zorg voor een biodiversiteit in je tuin door bloemen te planten en schuilplaatsen voor kevers te creëren.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Als de engerlingenplaag te groot wordt om op natuurlijke wijze te bestrijden, kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van deze middelen en de instructies op de verpakking nauwkeurig op te volgen. Hier zijn enkele veelgebruikte chemische bestrijdingsmiddelen:

 1. Nematoden: Nematoden zijn microscopisch kleine wormpjes die zich voeden met engerlingen. Ze kunnen zeer effectief zijn bij de bestrijding van engerlingen in je gazon. Een methode om nematoden toe te passen is door ze te mengen met water en dit gelijkmatig over je grasveld te verspreiden. Volg de instructies van de nematodenleverancier voor het beste resultaat.
 2. Insecticiden: Er zijn verschillende insecticiden beschikbaar die specifiek gericht zijn op het bestrijden van engerlingen. Deze chemische middelen kunnen snel en effectief zijn, maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor andere insecten en het milieu. Zorg ervoor dat je de juiste insecticide kiest en de instructies zorgvuldig opvolgt.

Het is raadzaam om eerst natuurlijke methoden te proberen bij het bestrijden van engerlingen, voordat je overstapt op chemische middelen. Dit helpt om de impact op de omgeving te minimaliseren en de biodiversiteit van je tuin te behouden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het volgen van de juiste onderhoudspraktijken voor je gazon ook kan helpen bij het voorkomen en bestrijden van engerlingen. Regelmatig maaien, het verwijderen van dood gras en het bevorderen van een gezonde grasgroei kan bijdragen aan een minder aantrekkelijke leefomgeving voor engerlingen.

Laat ons nu dieper ingaan op een specifieke methode om engerlingen te bestrijden: het gebruik van nematoden. Maar voordat we dat doen, laten we een afbeelding zien die de ernst van de engerlingenplaag illustreert.

Engerlingen voorkomen: tips voor een gezond gazon

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor engerlingen. Het nemen van preventieve maatregelen kan helpen om je gazon vrij te houden van deze schadelijke larven. Hier zijn enkele handige tips om engerlingen te voorkomen in je gazon:

 1. Goed grasbeheer: Zorg voor een gezond en sterk gazon door regelmatig te maaien, te bemesten en te verticuteren. Sterk gras zal beter bestand zijn tegen engerlingen.
 2. Verstandig water geven: Geef je gazon matig water en vermijd overmatig water geven. Te veel vocht kan de ideale omgeving creëren voor engerlingen.
 3. Voorkom overbezetting: Beperk activiteiten op je gazon, zoals spelende kinderen of huisdieren die graven. Overbezetting kan de wortels beschadigen en engerlingen aantrekken.
 4. Natuurlijke vijanden aanmoedigen: Lok natuurlijke vijanden van engerlingen, zoals vogels, egels en kikkers, naar je tuin. Zij helpen bij het beheersen van de engerlingenpopulatie.

Door deze eenvoudige tips toe te passen, kun je de kans op engerlingen in je gazon aanzienlijk verminderen. Een gezond gazon zonder engerlingen zorgt voor een prachtige groene omgeving waarin je kunt genieten van je tuinactiviteiten.

Engerlingen voorkomen

Engerlingen bestrijden met nematoden

Engerlingen kunnen vervelende schade aanrichten aan je gazon, maar gelukkig zijn er effectieve manieren om ze te bestrijden. Een van deze methoden is het gebruik van nematoden, kleine wormpjes die zich voeden met schadelijke engerlingen.

Nematoden kunnen een natuurlijke en veilige oplossing bieden voor het bestrijden van engerlingen in je gazon. Ze zijn zeer effectief en hebben geen schadelijke effecten op andere insecten, planten of het milieu. Het gebruik van nematoden is daarom een duurzame keuze voor het bestrijden van engerlingen.

Om engerlingen te bestrijden met nematoden, dien je ze te mengen met water en vervolgens over het aangetaste gazon te verspreiden. Nematoden dringen de larven van de engerlingen binnen en doden ze van binnenuit. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen voor een optimale bestrijding.

Nematoden zijn het meest effectief wanneer de bodemvochtigheid hoog is, dus het is belangrijk om het gazon voor het aanbrengen van nematoden goed te besproeien. Ook is het raadzaam om de behandeling uit te voeren op een bewolkte dag of in de vroege ochtend of late avond, om te voorkomen dat de nematoden blootgesteld worden aan direct zonlicht.

De effectiviteit van nematoden kan variëren, afhankelijk van de ernst van de engerlingenplaag en de juiste toepassing van de nematoden. Het is mogelijk dat meerdere behandelingen nodig zijn om de engerlingen volledig te bestrijden.

Engerlingen bestrijden met nematoden is een milieuvriendelijke en duurzame oplossing die je grasveld kan redden van schade. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen en volg de instructies zorgvuldig op voor het beste resultaat.

Advies van experts voor engerlingenbestrijding

Om een mogelijke plaag van engerlingen effectief aan te pakken en je gazon gezond te houden, delen we enkele adviezen van experts op het gebied van engerlingenbestrijding. Deze tips en technieken kunnen je helpen om engerlingen te bestrijden en verdere schade aan je grasveld te voorkomen.

Een belangrijke strategie om engerlingen te bestrijden, is het creëren van een gezonde en sterke grasmat. Experts raden aan om regelmatig te maaien, onkruid te verwijderen en ervoor te zorgen dat je grasveld voldoende voeding krijgt. Een gezond gazon heeft namelijk een grotere weerstand tegen engerlingen en kan zich sneller herstellen van eventuele schade.

Daarnaast is het belangrijk om vroegtijdig te handelen zodra je engerlingen constateert. Het detecteren van engerlingen kan gedaan worden door het controleren van de wortels en het grasveld op te tillen. Als je meerdere engerlingen ziet, kunnen ze mogelijk een plaag vormen. In dat geval is het verstandig om direct actie te ondernemen.

Experts raden ook aan om gebruik te maken van specifieke bestrijdingsmiddelen om engerlingen te bestrijden. Er zijn diverse bestrijdingsmiddelen beschikbaar, zowel op natuurlijke basis als chemische middelen. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen en indien nodig professioneel advies in te winnen.

FAQ

Wat zijn engerlingen en hoe herken je ze?

Engerlingen zijn larven van kevers, zoals de junikever en meikever, die zich voeden met de wortels van gras. Ze hebben een wit tot geelachtig gekleurde lichaam, kromme poten en een bruine kop. Je kunt engerlingen herkennen aan de C-vormige houding die ze aannemen wanneer je ze oppakt.

Welke schade kunnen engerlingen aanrichten in mijn gazon?

Engerlingen kunnen ernstige schade aanrichten aan je gazon. Ze voeden zich met de wortels, waardoor het gras verzwakt en gele plekken ontstaan. Daarnaast kunnen engerlingen zorgen voor kale plekken en losliggende graszoden. Als de schade niet tijdig wordt aangepakt, kan het gazon zelfs volledig afsterven.

Hoe kan ik engerlingen bestrijden?

Er zijn verschillende methoden om engerlingen effectief te bestrijden. Een natuurlijke methode is het gebruik van nematoden, kleine wormpjes die de larven parasiteren en doden. Daarnaast zijn er ook chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar, zoals insecticiden specifiek voor engerlingen. Het is belangrijk om de juiste bestrijdingsmethode te kiezen op basis van de ernst van de plaag en de specifieke omstandigheden in je gazon.

Hoe kan ik engerlingen voorkomen in mijn gazon?

Om engerlingen te voorkomen, is het belangrijk om je gazon gezond te houden. Zorg voor een goede grasbeheer, zoals regelmatig maaien en beluchten. Vermijd overmatig water geven, omdat natte omstandigheden engerlingen aantrekken. Ook het voorkomen van overbemesting en het verwijderen van dood gras en bladeren helpen om een gezond gazon te behouden.

Hoe effectief is het gebruik van nematoden voor het bestrijden van engerlingen?

Het gebruik van nematoden kan zeer effectief zijn voor het bestrijden van engerlingen. Nematoden zijn kleine wormpjes die zich in de bodem bewegen en de larven parasiteren, waardoor ze sterven. Ze zijn een natuurlijke en milieuvriendelijke manier om engerlingen te bestrijden. Het is belangrijk om nematoden op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden toe te passen voor optimale effectiviteit.

Heb je nog meer advies van experts voor het bestrijden van engerlingen?

Ja, experts raden aan om regelmatig je gazon te inspecteren op tekenen van engerlingen, zoals kale plekken en losliggende graszoden. Als je een engerlingenplaag constateert, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Het toepassen van nematoden kan een effectieve oplossing zijn, maar het kan ook nodig zijn om andere bestrijdingsmethoden te gebruiken, afhankelijk van de ernst van de plaag. Daarnaast is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen, zoals het onderhouden van een gezond gazon en het voorkomen van overbemesting.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest